tisdag 18 september 2018

Salerno e Roma

Hemma efter en mycket intensiv, lärorik och intressant resa. Vi flög till Rom och tog där tåget till Salerno. Bodde i den gamla delen av staden i ett hus som var mer än 200 år gammalt. Anlände sent på söndagkväll och släpade vår väskor fyra trappor upp. Plingade på och möttes av en bullrande, glad värdinna Maria och hennes son Antonio som skrattande berättade att vi skulle bo två trappor ned. Antonio talade rätt bra engelska, luckily! Vi blev jättenöjda, fick en lägenhet med stort rum med sängar och soffa, ett pentry, rymlig garderob och toa med dusch. Rent och snyggt. Vattnet i kranarna var mycket bra enligt Antonio och utanför porten fanns en liten fontän där vattnet ständigt rann så han rekommenderade oss att fylla på våra flaskor där när vi gick till skolan. Och dricka måste vi för det var ca. 33 grader varje dag! Pust! Måndag till och med fredag gick vi på Accademia l'Italia. Språkkurs mellan 9 och 12.30.
Vi var indelade i olika grupper. Jag hamnade på nivå B1 och Kjell A 2. Det var bra att vi inte hamnade i samma. Det var tufft, jag hamnade i en grupp där flera bott i Italien eller gått flera gånger på kurser i Italien. Lärarinnan Giulia var bra men oj, oj vad hon pratade på. Hade ofta svårt att hänga med. Vi fick göra många övningar ihop där vi skulle prata. Jag jobbade oftast med Iveta, en tjeckisk kvinna, och vi jobbade bra tillsammans. Jag var den enda från Sverige, i Kjells grupp var de fyra från Sverige.
Efter skolans slut gick vi och köpte lite bröd, tomater och ost och åt hemma. Vilade sedan några timmar. Vid fyra på e.m. hade de olika aktiviteter som vi deltog i. Bl.a. en utflykt till trädgården Minerva, föreläsning om italiensk mat och filmen "La vita è bella". Filmen gick bra att förstå tack vare italiensk textning.
Salerno mellan hav och berg


Vi gick gränden upp till höger vid de gula och gröna parasollerna för att komma hem

Porten till vår lägenhet

Gott och kallt vatten




Utsikt från vårt rum mot innergården

Skolan till vänster. Kjell dricker kaffe på rasten

Giulia - som får oss att stå upp och sjunga "Volare oh oh ..."

Deltagare i min grupp: från Brasilien, Japan, Schweiz. Vi fick göra många talövningar. Här skulle vi förklara ord för varandra på italienska. 

Giulia och Virginia från Seattle USA (hon hade bott ett år i Neapel)

Vy från trädgården Minerva

dito




Iveta i trädgården Minerva. Odlingarna var uppdelade i fyra sektorer utifrån olika temperament. Allt enligt Archimedes.

Kvällsbild från vår trappa upp.

Massor av Smart bilar. Perfekt då det var trångt.


Fredag eftermiddag tog vi  bussen till Cetara - en fantstisk fin och pittoresk by mellan Salerno och Amalfi.
Vi badade, vattnet var salt och ca. 26 grader varmt. Åt lunch och njöt.

Eftersom bussfärden till Cetara nästan var outhärdlig pga hettan och trängseln så tog vi färjan tillbaka till Salerno.

I hamnen satt dessa signori och spelade kort. Dock inte bridge! 

Maria pratar mycket och gärna. Oftast lite för fort. Frukosten serverades kl 8.30 och bestod av kaffe, croissanter smör och marmelad. Oh, vad vi längtade efter ägg och fullkornsbröd!
Middagen serverades kl. 20.30 varje kväll. Alldeles för sent tycker vi, men ....
Maria lagade jättegod mat. Enkel men typisk italiensk mat. Mycket pasta!
Sedan direkt i säng!!! Man kände sig som en tunna oftast.

Sista frukosten hos Maria. Till höger Glaudia en schweizisk tjej och till vänster Gladys från Australien. Där bodde också två tjejer från Japan. Sedan fanns det tillfälliga gäster som inte gick på Accademian, bl.a. ett trevligt par från Nya Zeeland och tre ungdomar från Argentina. De var bara där någon natt.

Lördag morgon - tåg till Rom. Svårt att se skylten men hastigheten var 300 km/h. Mycket bekvämt och fräscht tåg.

Beök i Bassilica Santa Maria Maggiore. Kjell med il Papa. 

Il Colosseo

Poliziotti al cavello

Söndag morgon - mycket sopor utanför restaurangerna.

Ett trevligt café i Trastevere

Trastevere - en urgammal stadsdel med mysiga restauranger

Floden Tibern

En restaurang på vägen hem till vårt boende - ett guest house med endast tre rum. Mycket modernt inredda. Under kväll och natt fanns ingen personal på plats.  "Romantica" på Via Crescenzio n. 43.

Lunch i Trastevere - trevligt för vi satt och pratade italienska med ett ungt par. De kunde ingen engelska. 

Restaurangägaren på vårt lunch och middagsställe. Alldeles vid vårt hotell. Han ser fotboll (il calcio) och är mycket engagerad.
Tidigt måndag morgon skjutsade guest house värden; en ung kille Frederico, oss till flygplatsen Fiumicino. Klockan 8.45 gick flyget hem. Lunch i Uppsala och sedan hemåt.
Borta bra men hemma bäst!