torsdag 20 juni 2019

Fyrkryssning och fosterlandsbesök

Den 9 juni åkte vi på en 24-timmars kryssning med Birka Cruises tillsammans med några ur Mariestads fyrsällskap. Buss till Stockholm. Vi hade härligt väder så vi kunde verkligen njuta av utsikten. Vi passerade många fyrar och via högtalaren fick vi mycket information om denna del av Östersjön.

 

Menyn - jättegott

En glad speleman underhöll oss medan vi väntade på maten.

En brittisk kryssare "Eon" värderad till 150 miljoner dollar!!! låg ute bland öarna. Den hade dagen innan varit inne i Stockholm
 Den 13 juni åkte jag och min syster till Finland för att hälsa på kär släkt, faster Saga och kusin Carita. Vi åkte med FinnLines via Kapellskär-Nådendal. Frukost och middag ingick i priset. En lugn och fin båtresa utan stoj och glam, som det är på de andra färjorna.

B&B i Littoinen utanför Åbo. Modernt och fräscht i ett naturskyddat område. Värdinnan var spanjorska och mycket trevlig.

Huvudattraktionen: faster Saga. Vår älskade faster som med sitt glada, smittande humör alltid varit oss kär.

Saga som ung. Hon arbetade som konduktris på landsvägsbussarna. Länge var det mitt drömyrke, jag ville bli som hon. Men det yrket dog ut då alla skaffade sig bil.

Farmors ställe i bakgrunden och den kära bastun och bryggan (mycket eftersatt). Här badade vi minst fem gånger om dagen. Det renaste vatten man kan tänka sig.

Stallet längst till höger.  På övervåningen fanns den stora stenmangeln.



Nya ägare, tyvärr har de inte någon direkt ordning på stället. 

Vi gjorde en utflykt till Fiskars. Här finns det mycket att beskåda, massor av fina butiker som säljer vackra saker. Vi åt middag på värdshuset.

Natt två bodde vi här. 1916 träffades vår farmor och farfar på denna gård. Hon jobbade som piga och han dräng. Detta hus är dock från 1921. Vi var de enda gästerna. Värdinnan hade två tvillingpojkar på 8 år och var gift med en italienare.

Stopp i Ingå hamn på vår resa till Helsingfors. Vacker sommardag

Här bodde vi på 50-talet. Laajalahtentie på Drumsö

Restaurang Blue Peter på Drumsö. Här åt vi lunch. Sedan tog vi oss längst ut på näset. När vi bodde där så var det nästan bara natur, nu finns här massor av nya moderna hus.

Jag och kära kusin Carita. Vi sitter och njuter av utsikten mot havet.

Sista dagen var vi i Åbo. Här åker vi över Aura å.
Natten bodde vi på Linnasmäki, Ett hostel utanför Åbo. På vintern ett studenthem.
Vi badade bastu och simmade i poolen här. En fin avslutning på en mycket lyckad resa.

Den vackra skärgården är betagande